Expositie Daalderop, van Jugenstil tot heden

Aan het einde van de negentiende eeuw legde de familie Daalderop, in hetbijzonder Johannes Nicolaas Daalderop (1831-1901) de basis van wat al snel het grootste metaalbedrijf in Tiel zou worden. Een bedrijf dat in 2024 125 jaar bestaat! 

Deze tentoonstelling is te zien van vrijdag 17 maart tot en met zondag 18 juni 2023.

(let op: het museum is gesloten op 9 april (Eerste Paasdag), 28 mei (Eerste Pinksterdag) en van 18 t/m 25 april 2023)

Hoe het begon

Het succes van Daalderop begon toen Johannes Nicolaas Daalderop in Tiel een huis kocht met daarbij een Stoomkopergieterij en een erf. Dit bedrijf groeide onder zijn handen uit haar jasje en in 1989 werd er een nieuwe fabriek gebouwd. Hier werd de productie gedaan van olielampen, pannen, tinnen koffiepotten en koffiemolens. In 1904 kwamen daar verlichtingsbronnen bij, voor gas en petroleum, en ook voor het modernere ‘elektriciteit’. Dit werd al snel een specialisme van Daalderop.

1929 – 1950

Na succesvolle jaren – het bedrijf bestond inmiddels 50 jaar – kwam in deze periode een omslag. In New York was de beurs gecrasht, een jaar later trof de crisis ook Nederland. De verkoop van luxe huishoudelijke producten liep sterk terug. Maar, innovatief als ze bij Daalderop waren, bedachten ze dat ze de productie moesten verbreden. Zo ontstond de productie van metalen huishoudelijke apparaten. Ook werden de eerste warmwaterreservoirs geproduceerd.

1950 – 1973

Na de oorlog draaide Daalderop weer volop. Helaas kreeg de wereldmarkt toen te maken met materiaalschaarste en stijgende prijzen. Dat betekende beperkingen in de productie, er kon niet meer volledig worden geproduceerd. Weer besloot men het assortiment aan te passen en Daalderop begon met het fabriceren van onder andere jerrycans, in grote hoeveelheden. Daarmee verkenden ze tegelijkertijd de mogelijkheden van massaproductie.

1973 – 2004

Daalderop werd overgenomen en veranderde daarmee van familiebedrijf naar een bedrijf dat onderdeel is van een grote handelsonderneming. Het betekende een grote verandering  in de manier van werken: Daalderop had niet meer alles in eigen hand en een duidelijke lijn in de collectie was niet meer te ontdekken. En weer kwam er nog een crisis bij: de oliecrisis. Dat betekende dat er minder geld besteed werd door consumenten. Daalderop moest een deel van de werknemers af laten vloeien. Gelukkig kwam aan het einde van de jaren 80 de redding in de vorm van warmwaterreservoirs. Het bedrijf bloeide weer op. Tot op de dag van vandaag is Daaldeop gevestigd in Tiel, vanaf 2003 in een nieuwe fabriek op bedrijventerrein Medel. Daalderop is duidelijk onderdeel van de historie en hopelijk ook de toekomst van Tiel.