Medel, Archeologische opgraving 2016-2017

 

 

 

 

 


Tiel, Handelsstad in de Middeleeuwen of het eerste broodje walvisvlees!

Van 4 augustus 2018 tot en met 6 januari 2019 werd in het Flipje en Streekmuseum een overzicht getoond van de belangrijke archeologische opgraving die in de binnenstad Tiel hebben plaatsgevonden. Sommige items zoals dit walviswervel bot zijn nog steeds te zien in het museum. Het museum is nu bezig om fondsen te werven voor een permanenten opstelling van alle belangrijke opgravingen waaronder die uit Medel en Passewaaij.

Wàt een vondst was dat!
Een walvisbord zo groot als een ontbijtbordje. Gevonden vlak voor het museum. De plek die vroeger de haven is en waar je nu nog aan de andere kant van het plein de visafslag kunt zien. Op die plek zullen vishandelaren vers walvisvlees hebben verkocht. Hoe we dat weten? Naast dat walviswervelbot is een zeepok gevonden. Zeepokken groeien op de ruggen van walvissen en blijven daar zitten tot het verse vlees verhandeld wordt. Een zeepok van 1000 jaar oud. Dus misschien wel de plek waar het eerste broodje walvisvlees is verkocht, geserveerd op een walviswervelbot.
Want kijk maar eens goed. Op het bot zien we snijsporen!

Wat is er verder te zien?

In de tweede helft van de 20e eeuw werden in het centrum van Tiel regelmatig opgravingen verricht die een beeld geven van de geschiedenis van de stad. Rond 900 werd Tiel een belangrijke handelsstad. Dorestad had  zijn functie als handelsstad verloren en de kooplieden trokken naar Tiel. De stad ontwikkelde zich tot handelsstad dankzij de gunstige ligging op de splitsing van de Waal en Linge. Kooplieden kwamen van heinde en ver. Tiel werd de Europoort van toen met een multiculturele samenleving.  Sporen van de haven zijn teruggevonden in de Westluidensestraat.   De tentoonstelling laat objecten zien die voornamelijk gevonden zijn in het gebied Agnietenstraat, Westluidensestraat en Koninginnestraat. Topografische kaarten tonen hoe Tiel was in de Middeleeuwen. Bijzonder zijn de vondsten uit  de beerput waar een achttal lagen zijn onderscheiden met voorwerpen uit diverse perioden. Deze beerput werd opgegraven door BATO  van de Vereniging  Oudheidkamer Tiel en omgeving  en geven een goed beeld van het dagelijks leven. Topstuk van de tentoonstelling is het bord uit circa 1000 dat gemaakt is van een wervel van een walvis en gevonden werd op ’t Plein.