Vitrine-expositie bij Zinder met thema Vakantie

Het markante Zinder gebouw waar de vitrine expositie te zien is.

In de vitrine bij Zinder in Tiel is een nieuwe gezamenlijke expositie ingericht door het Regionaal Archief Rivierenland en het Flipje en Streekmuseum Tiel. Voor deze vitrine-expositie is in beide archieven gezocht naar materiaal binnen het thema “Vakantie”.

Wandel binnen bij Zinder en neem een kijkje. De foto’s in de vitrine-expo zijn tot en met 5 oktober 2022 te zien.

Vakantie

De zomervakantie voor scholieren bestaat al vanaf circa 1830. Ver en lang op vakantie gaan komt pas in de mode vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw. In 1954 heeft 15% van de Nederlanders geen betaalde vrije dagen. 44% heeft die wel, maar verlaat de woonplaats niet. Slechts 18% van de Nederlanders gaat naar het buitenland, meestal om bij familie te verblijven. De vakantie duurt meestal tussen de 8 en 12 dagen.

Hoewel in sommige Cao’s al wel vakantiedagen en vakantiegeld waren vastgelegd, worden betaalde vakantiedagen pas in 1966 een recht en vakantiegeld in 1968. En vanaf dan komt het Nederlandse toerisme echt op gang.

( bron: archief Tiel)

Foto: Tanja Kuster

Voor huisvrouwen

In deze advertentie (links) biedt Delicatessencentrum De Kern kant-en-klaarmaaltijden in blik aan. Zo kunnen ook huisvrouwen van hun welverdiende vakantie genieten en blijft er nog wat geld over voor die dure vakantie.

Tielsche Courant van 26 augustus 1957, pagina 3