De Spullevaer woont in het museum

In het Flipje & Streekmuseum Tiel vliegt een Spullevaer rond: een vriendelijk verzamelbeest met plek voor allerlei spulletjes in zijn buidels. Kleuters lopen in een tour met de Spullevaer door het museum en krijgen opdrachten om spullen in het museum te bekijken. De mooiste spulletjes mogen ze in de buidels van de Spullevaer stoppen. Maar alleen als iedereen het met de keuze eens is. De Spullevaer leert de kleuters zo spelenderwijs kijken, selecteren en overleggen met elkaar.

Wat is een Spullevaer

De Spullevaer is een fantasiebeest dat de hele wereld over zwerft. Hij stopt van alles in zijn buidel om mee naar huis te nemen. Steeds meer en meer. De Spullevaer woont in het Flipje en Streekmuseum in Tiel. Daar heeft hij inmiddels een hele grote verzameling spullen bij elkaar gezocht.

De Spullevaer is een pluche beest dat met behulp van technologie verandert in een Tellmie: een ‘aaibare, interactieve gids’ die de kleuters rondleidt en vragen stelt. De Spullevaer gaat vanzelf praten als er ergens iets te doen is. De kinderen luisteren ademloos naar de informatie en de opdrachten die de Spullevaer hen geeft.

De 6 Spullevaers in het Museum.

Voor wie

De Spullevaer kan worden ingezet voor rondleidingen voor de onderbouw van het primair onderwijs (groep 1-3), als onderdeel van het educatieprogramma.

De begeleider van de groep krijgt een eigen ‘verzamelbeest’ op zijn arm. De begeleiders starten het ‘verzamelbeest’ op door in zijn poot te knijpen. Vervolgens volgen ze een route door het museum. Zo zetten de kleuters een eerste stap op het pad van erfgoededucatie door het leren benoemen van bijzondere objecten. De Spullevaer vertelt bij verschillende punten een verhaal en heeft een opdracht voor de kinderen. Om antwoord te geven, knijpen ze in zijn staart of aaien ze over de kop, afhankelijk van waar de sensoren zitten.

De kinderen laten aan het einde van de tour hun verzameling zien aan de andere groepjes. Maakten alle groepjes dezelfde keuze? Waarom wel of niet?

In deze tour gaan kleuters samen met dit fantasievolle beest ervaren hoe moeilijk het kan zijn om te kiezen wat je wél en niet verzamelt. Onderaan staan foto’s van een klas die een toer met de Spullevaer heeft gedaan.

De Spullevaers in hun natuurlijke habitat.

Custom made en duurzaam ontwerp

Voor de Spullevaer heeft Go Wonder met coupeuse Ine Keitz een geheel eigen ontwerp gemaakt, in nauwe samenspraak met het museum uiteraard. Het resultaat is een fantasiebeest: een … eh…. snavel-buidel-schild-vacht-vogel! Met een naam en een knotsgekke ‘lokroep’ voor de kinderen die een knipoog geeft naar de beroemde Krullevaar uit Pluk van de Petteflet.

In zijn vleugels zitten buidels, waar de kinderen verzamelde spulletjes in mee kunnen nemen. Verder heeft hij een zachte vacht, een felgekleurd schild, een gekke, kromme snavel en prachtige glimmende veren. Hij zit heerlijk comfortabel op je arm door de verstelbare bevestigingsbanden. Op goed bereikbare, maar onzichtbare plaatsen in zijn binnenste zit alle hardware verstopt: De Tellmie geeft opdrachten op de verschillende plekken in het museum die met plezier worden uitgevoerd. De begeleider van de groep neemt de Spullevaar op de arm mee en kan zo een fantastische rondleiding geven in het museum. De Tellmie geeft daarbij op verschillende plekken in het museum extra informatie.