Parel uitgelicht: Dirk van Oosterhoudt, landschap met stieren en koeien

In de expositie “Parels uit het Depot’ worden bijzondere werken uit het depot van het Flipje en Streekmuseum getoond. Op deze site lichten we er af en toe eentje uit, en vertelt onze conservator Lisette le Blanc er wat meer over. Dit keer een schilderij van Dirk van Oosterhoudt (1756 – 1830), landschap met stieren en koeien, een olieverf schilderij van ca. 1800.

Dirk van Oosterhoudt was een bekende en zeer gewaardeerd kunstenaar in zijn tijd. Hij volgde zijn opleiding aan de Academie in Düsseldorf. Deze academie was beroemd vanwege de goede opleiding tot landschapsschilder.

Van Oosterhoudt schilderde Italianiserende landschappen, een geliefd genre in die tijd. Kunstenaars trokken naar Italië om zich te laten inspireren door het zonnelicht. Zij werden Italianisanten genoemd. Het is niet bekend of Dirk naar Italië is gegaan. Hij zal de italianiserende invloeden mogelijk gezien hebben bij collega-schilders.

Naast landschappen tekende en schilderde hij portretten, dier – en figuurvoorstellingen. In 1818 ontving hij voor zijn werk een aanmoedigingspremie van tien dukaten van de Nederlandsche Huishoudelijke Maatschappij. Zijn werk werd getoond onder andere op tentoonstellingen van Levende Meesters. Zijn werk is onder meer opgenomen in de collecties van ons museum en van het Rijksmuseum Amsterdam.

Dirk’s jongere broer was Adrianus van Oosterhoudt, een bekend zilversmid. Enkele voorwerpen zijn in de Stijlkamer in het museum te zien.

Met zijn andere broer Johannes had Dirk een fabriek voor fijne verfwaren voor de schilderkonst in Westluiden.