Archeo Doedag in Tiel op vrijdag 20 oktober 2023

Heb je altijd al wat met archeologie willen doen? Kom dan op vrijdag 20 oktober 2023 langs in Tiel en doe mee aan allerlei archeologische activiteiten!
Op deze dag vindt in Cultuurcentrum Zinder de jaarlijkse Metaaltijdendag plaats, gericht op de Bronstijd en IJzertijd. Je kunt dan meedoen aan archeologische activiteiten bij Zinder en Flipje en Streekmuseum Tiel. Daarbij kom je in aanraking met echt oud materiaal en kun je kunt aanschuiven bij workshops.

Bouw mee aan een dorp uit de Bronstijd (gratis)

Locatie: Hal van Cultuurcentrum Zinder(Rechtbankstraat 1)

Tijden: 12.00-16.00 uur (doorlopend, inloopworkshop vanaf 7 jaar o.l.v. Leontien Vossen)

Tiel was in de Bronstijd een belangrijke plaats, diverse opgravingen hebben ons dat geleerd. Maar hoe zagen de mensen eruit die er rondliepen en met welke materialen werd er gebouwd? Kom langs, alleen of samen met je (klein)kind (vanaf 7 jaar), en bouw mee aan een miniatuurdorp uit de Bronstijd met materialen die ze toen ook gebruikten, zoals leer, touw, twijgen, riet en wol.

Boeren potten en vazen maken
(gratis, wel vooraf opgeven)

Locatie: Atelier 2.04 in Cultuurcentrum Zinder(Rechtbankstraat 1)

Tijden: 11.00-12.30 uur en 13.30-15.00 uur (o.l.v. Joan Tesser)

Opgeven: vooraf via www.zinder.nl of aan de balie (0344-636060)

Maak je eigen boerenpot of -vaas van klei, volgens oude technieken! Je bouwt de vaas in een pot of een mal. Als de werkstukken gedroogd en gebakken zijn, kun je de vazen ophalen bij Zinder. Deze workshop wordt twee keer aangeboden en is geschikt voor iedereen vanaf 7 jaar.

Prehistorisch vuur maken (gratis)

Locatie: Museumtuin van Flipje en Streekmuseum Tiel (Plein 48)

Tijden: 12.30-17.00 uur (doorlopend, o.l.v. Springlevend Verleden)

In de museumtuin kun je zelf vuur maken, zoals mensen in de Prehistorie dit ook deden; zonder lucifers of aanstekers. Onder begeleiding van een IJzertijdman leer je hier welke materialen je kunt gebruiken om een vuur op te bouwen, waarna je zelf met gereedschappen het vuur aan mag maken.

Scherventafel (gratis)

Locatie: ArcheoHotspot van Flipje en Streekmuseum Tiel (Plein 48)

Tijden: 12.30-17.00 uur (doorlopend)

In de ArcheoHotspot kun je zelf oude scherven onderzoeken. Pak ze op, kijk goed naar de scherven en sorteer ze op kleur om erachter te komen hoe oud ze zijn. In welke tijdvakken werd het aardewerk gebruikt?

Tielse muntjes zoeken (gratis)

Locatie: ArcheoHotspot van Flipje en Streekmuseum Tiel (Plein 48)

Tijden: 12.30-17.00 uur (doorlopend)

Vandaag kun je zelf op zoek gaan naar Tielse muntjes. Bij de ArcheoHotspot kun je een metaaldetector ophalen, waarna je in de museumtuin zelf op zoek mag gaan. Heb je goed gezocht en vind je muntjes? Dan mag je er na afloop eentje meenemen naar huis.

Bezoek Flipje en Streekmuseum Tiel (entreekosten)

Locatie: Flipje en Streekmuseum Tiel (Plein 48)

Tijden: 12.30-17.00 uur (doorlopend)

Kosten: €5 voor volwassenen, €2 voor kinderen 4 tot 16 jaar, gratis voor kinderen tot 4 jaar

Ben je nog niet klaar met archeologie vandaag? Breng dan een bezoekje aan het museum en kom alles te weten over de archeologie en geschiedenis van Tiel in de vaste collectie. Ook vind je hier een aantal topvondsten van het heiligdom van Tiel.

De Archeo Doedag 2023 wordt mogelijk gemaakt door: