Fruitstad aan de Waal

3Fruitstad aan de Waal

Het verhaal over het vruchtbare rivierenlandschap en de fruitteelt in de Betuwe alsmede fruitverwerking in Jamfabriek De Betuwe is het derde verhaal dat in het museum wordt verteld. De Romeinen brachten de fruitteelt naar de Betuwe zo’n 2000 jaar geleden. Het verhaal laat het gehele proces van fruitteelt en fruitverwerking zien, zowel toen als nu. Denk aan de boomgaarden, met de hoogstambomen en later laagstambomen, de gereedschappen zoals manden (Hoenderik) en sorteermachines. Er wordt ingegaan op de verschillende ondernemers in de streek, het ontstaan van Jamfabriek Maatschappij De Betuwe en de marketing van deze fabriek door reclamemannetje Flipje, het fruitbaasje uit Tiel.

Ook staan we stil bij het ontstaan van het Fruitcorso (1960) dat samen met het evenement Appelpop jaarlijks het Oogstfeest in september inluidt.

Flipje Tiel

Natuurlijk hoort ook Flipje thuis in het Flipje en Streekmuseum Tiel. Flipje ontstond als reclamefiguurtje van Jamfabriek ‘De Betuwe’. Flipje is door de jaren heen het symbool van de Fruitverwerkende industrie in Tiel en de Betuwe geworden. Er zijn boekjes gemaakt waarin de avonturen van Flipje verteld werden, Flipje heeft op etiketten van jam en andere producten gestaan en er zijn veel Flipje memorabilia te zien in het museum.

Op de speciale Flipje pagina op deze site lees je meer over dit frambozenmannetje!