Educatie

Schoolklassen kunnen bij het museum terecht voor leerzame en actieve bezoeklessen. Deze zijn te bekijken en te boeken via de website www.reizenindetijd.nl of via info@museumtiel.nl

Koppige Kruiden

Voor leerlingen van groep 1, 2 en 3

De kruidentuin van het Flipje en Streekmuseum Tiel staat boordevol mooie bloemen en planten. De een ruikt goed, de ander smaakt lekker en er zijn planten die heel gek voelen. In de tuin groeit sinds kort echter een wortel die zich niet wil laten zien. Door middel van het gebruiken van hun zintuigen moeten de leerlingen er achter zien te komen wat er precies mis is met de wortel. Komen jullie ontdekken wat er aan de hand is?

Lees meer

De Museumassistent

Voor leerlingen van groep 3 en 4

Help! De Suppoost heeft jullie nodig! Als bewaker van het Flipje en Streekmuseum moet hij goed passen op het grootste én het kleinste schilderij. Maar waar zijn ze toch gebleven? Zet je speurneus op en help onze suppoost de kunstwerken te vinden!

Om goed te zoeken moet je heel goed kunnen kijken. Hoe doe je dat ook alweer? Via kunstkijkspelletjes speur je samen naar kleuren, vormen, smaken en materialen. Zo ontdek je samen alles dat te maken heeft met kunst in een museum!

Lees meer

Jet en Jan, jong in 1910

Voor leerlingen van groep 4, 5 en 6

Jet en Jan zijn twee kinderen van 10 en 9 jaar. Ze gaan naar school, spelen buiten, spreken af met vrienden, halen kattenkwaad uit en mopperen af en toe op de klusjes in het huishouden. Net zoals het nu gaat. Alleen leven Jet en Jan in 1910! Dus gaan ze lopend naar school – 5 kilometer op klompen – en spelen ze met bikkels. Ook zijn de klusjes die ze moeten doen net wat anders: zij moeten kolen halen en sokken stoppen. Leerlingen duiken in de wereld van 100 jaar geleden en ervaren het leven van toen.

Lees meer

Werkplaats Archeologie

Voor leerlingen van groep 5 en 6

Wat doet een archeoloog? Hoe komt dat dat in Tiel veel opgravingen worden gedaan? Welk verhaal vertellen die voorwerpen? Leerlingen onderzoeken in het museum spullen van vroeger, bijvoorbeeld uit de Romeinse Tijd. Leerlingen gaan aan de slag met vijf verschillende doe-activiteiten om archeoloog te worden. Ze doen een opgraving, sorteren verschillende vondsten, zetten een gebroken voorwerp in elkaar, onderzoeken de functie van voorwerpen en ontdekken bijzondere vondsten uit Tiel en omgeving.

Lees meer

Keuzevrijheid

Voor leerlingen van groep 7 en 8

De leerlingen onderzoeken de keuzes die mensen maakten tijdens de oorlog en stellen zich voor hoe zij gehandeld zouden hebben in die tijd. Daarnaast bespreken zij hoe wij daar nu naar kijken. Wie zo’n keuze moet maken, spreekt zich uit over wat hij of zij belangrijk vindt; welke waarde het zwaarst telt. Door te discussiëren over dilemma’s kan meer begrip ontstaan voor de verschillende keuzes die mensen maken. Wie kennismaakt met andermans motieven, ontdekt alternatieven voor het eigen handelen.

Lees meer